Van Aert lost favorietenrol in en is Belgisch kampioen

Wout van Aert heeft zijn favorietenrol op het BK veldrijden waar gemaakt. Van Aert had opnieuw geen kind aan de concurrentie en pakte met ruime voorsprong zijn vijfde Belgische titel. Laurens Sweeck kreeg de zilveren medaille om de nek. Het brons ging naar Quinten Hermans.

Vooraf werd Van Aert al als torenhoog favoriet naar voren geschoven. De man van Jumbo-Visma toonde al van bij de start waarom. Hij nam de touwtjes meteen in handen en liet de concurrentie al snel de achterkant van zijn wiel zien. Toon Aerts en Hermans konden als enigen nog volgen.

In ronde twee werd de beslissende kloof echter al geslagen. Na een hapering in het zand van Aerts drukte Van Aert het gaspedaal meteen in. Het was de laatste keer dat de concurrentie hem nog zou zien rijden. Van Aert zou ronde na ronde immers zijn voorsprong gestaag uitbouwen.

Gelukkig bleef de strijd voor de overige podiumplekken wel nog spannend. Jens Adams en Sweeck kwamen immers opnieuw aansluiten bij Aerts en Hermans. Verderop in de achtergrond gooide Eli Iserbyt de handdoek al na vier rondjes in de ring.

Na een slipper van Aerts kon Sweeck ontsnappen. Hij kreeg even later gezelschap van Hermans. De twee leken te strijden voor zilver, maar plots draaide de ketting van Hermans in de soep. Hij kon de schade zelf herstellen, maar Sweeck was intussen wel gaan vliegen.

Sweeck hield een strak tempo aan en kon zich zo verzekeren van de tweede plaats. Voor plaats drie moest Hermans wel nog angstvallig achterom kijken. Hij hield uiteindelijk het groepje met Jens Adams, Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout wel nog op achterstand.

In de tussentijd kliefde Van Aert vrolijk door het zand. Hij kon op kousenvoeten naar zijn vijfde Belgische titel fietsen.

Eliterenners zonder contract 

Bij de elites zonder contract ging de Belgische driekleur naar Arne Vrachten. Hij finishte voor Seppe Rombouts en Julian Siemons, die respectievelijk zilver en brons pakten.